Mindmap : SEO

Tujuan asal saya buat mindmap SEO ni sebab inilah cara saya belajar sesuatu. Saya perlukan top view atau kesuluruhan rangka sesuatu topik, saya kena faham apakah tujuan, apakah output atau hasil yang kita bakal diperolehi.

Sebagai contoh, kalau pasal SEO ni, apakah SEO secara asas, dan apakah yang diperlukan untuk dapatkan lebih banyak trafik.

Oleh kerana asas SEO ni saya dah tahu sedikit sebanyak, bab asas ni saya tak buat. So fokus kepada nak dapatkan trafik.

Bagaimana Cara Nak Guna Mindmap : SEO ni?

  1. Tengok video asal dari Brian Dean di bawah ni.
  2. Pastikan keywords atau isi penting ada di dalam mindmap. Kalau tiada, ada boleh buat tambahan nota sendiri.
  3. Setiap “branch” mindmap ini perlukan lebih banyak kajian atau nota. Sebagai contoh, Brian Dean ada menyebut pasal Google Search Console. So kalau anda nak tahu lebih lanjut, then kaji pasal Google Search Console.

Ini adalah cara saya belajar.

Untuk dapatkan lebih lagi info dengan berkesan, terus lakukan apa yang Brian Dean pesan. Contoh, pasal YOAST plugin. Buka WordPress, terus install YOAST dan tetapkan tetapan.

Boleh terus download mindmap di bawah ni. Adios!

Jangan lupa SUBSCRIBE kalau anda nak dapatkan sharing macam ni lagi!

P/S : Adakah anda dapat manfaat dari perkongsian begini? Kalau ya, komen di bawah ๐Ÿ™‚ Kalau dapat sambutan, saya akan buat lagi mindmap di masa hadapan ๐Ÿ™‚

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *