Retargeting Menggunakan Facebook Pixel

Retargeting Menggunakan Facebook Pixel

Sebelum saya explain lebih lanjut kepada anda apakah Facebook Pixel dan macam mana kita nak gunakan pixel untuk membuat retargetting FB Ads campaign kita, mari kita fahami dulu – apakah Facebook Pixel? Definisi Facebook pixel adalah: The Facebook pixel is an analytics tool that helps you measure the effectiveness of your advertising. You can use […]

Metrik Penting Iklan di Facebook

Metrik Penting Iklan di Facebook

Cara baca data iklan berbayar di Facebook sangat penting supaya kita tidak terpengaruh apabila membuat keputusan tentang prestasi iklan kita. Terlalu ramai yang saya tengok apabila mereka membuat kempen iklan objective Page Post Engagement (PPE), yang dilihat oleh mereka hanyalah berapa sen yang mereka kena charge untuk setiap post engagement. Sedangkan yang mereka perlukan masa […]

Cara Untuk Menentukan Pemilihan Headline & Gambar Tepat

Saya guna quick glance berdasarkan data yang saya ada. Quick glance ni bermaksud cara cepat la nak tengok headline berkesan atau tidak berpandukan data & statistik yang kita ada. Nak cakap berkesan itu susah tapi at least, kalau ada satu mekanisme yang memudahkan saya untuk check jika HL & CW itu ok, berikut adalah cara […]

CARA SIMPLE NAK TAHU LOKASI TARGETTED AUDIENCE TANPA BERTEKA-TEKI

CARA SIMPLE NAK TAHU LOKASI TARGETTED AUDIENCE TANPA BERTEKA-TEKI

Ramai orang tanya tentang targetting seperti location. Kalau anda ada budget besar, itu tiada masalah. Tapi kalau bagi kecil, macam mana? Adakah lagi bagus kita target specific kepada audience kita? Kalau pada pandagan saya, elok begitu. Kita tidak perlu jajah satu Malaysia kalau audience kita semua di Selangor. Betul? Tapi sebelum kita tahu audience kita […]

Cara Mudah Untuk Kaji Jika Headline Anda Bagus

Cara Mudah Untuk Kaji Jika Headline Anda Bagus

Hari ni saya nak cerita tengan satu metrik yang penting dalam Facebook Ads iaitu Click Through Rate (CTR). Definisi CTR adalah peratusan klik yang dibuat oleh audience anda (yang nampak ads). Ada beberapa jenis CTR tetapi ramai sifu atau guru-guru tak mention pasal CTR yang mana. Adakah CTR (ALL), Unique CTR atau yang mana? Metrik […]

Facebook – Ads Delivery. BILA, SIAPA & DI MANA

Ads delivery adalah satu mechanism yang bila (when), siapa (who), dimana (where – placement) yang sangat berkait rapat dengan ads auction.   BILA   Bergantung kepada kita punya ads schedule, selepas je approved, Facebook akan terus lancarkan ads yang kita buat tu.   Apabila kita ada few same ads within single ads set, ads ni […]